domingo, 3 de enero de 2010

L'edat de la innocència

Pudentor o genialitat?

N'hi ha qui recordarà el 2009 per la mort de Benedetti o del Michael Jackson, però pocs, molt pocs la recordaran per la desaparició d'un mite dels inicis del ara (i llavors) fastigós Canal 9, Joan Monleón.

A primeries dels 90, aprofitant la nostra recentment perduda virginitat informativa amb l'apertura de nous canals privats, films pornogràfics a hores intempestives i altres jòies de l'onanisme fetes informaciò, començava també l'emissió del canal valencià.


La superproducció valenciana d'ara i sempre


Ens resultava graciós sentir aquell humor socarró, estúpid i de poble, fins i tot ens arribàvem a identificar. Què poc sabíem que allò anava de bo i seria la llavor de l'actual màquina de manipulació al servici del feixisme, la desinformació i la incultura en general… però bé, com hem dit, què graciós era sentir al Paco Nadal rient-se dels obessos quan comentava que el Yokozuna de 200 kgs. movia les seues molles per a tombar a un altre sac de greix.

Allà, enmig d'eixe festival de l'humor de boina, partits de pilota mà elevats a events olímpics i cintes de "que t'ha pillao la vaca" amb més vendes que els LP's dels U2, estava Joan Monleón amb les seues monleonetes, una versió coenta de les Mama Chicho del Berlusconi (si, eixe president aficionat als monuments en miniatura) que apareixien cantant eixa cançó tan pegadissa de "a guanyar diners, on estan, on estan"

Què gràcia fèia llavors guanyar 5.000 pesseeeeeteeeees!! quan te tocava la carxofa o la gamba (sic) de la Paella Russa, lluny quedàven encara els anys del pelotasso, bambolla o com òsties li vullgueu dir que ha convertit aquella innocent cançó en una gens fina ironia sobre el mercat immobiliari… collons, si el mateix Joaquín Reyes la va cantar al eixir a l'escenari de Castelló. Poca broma amb Monleón, ha traspassat fronteres després de mort.

Innocència perduda apart o immobiliaris fills de puta per l'altra, Joan Monleón va ser també actor secundari a algunes de les produccions més casposes i irreverents de finals i meitat dels 80, aplegant a col·laborar a Moros y Cristianos de Berlanga. Però una de les pel·lícules més recordades és, com no, El Virgo de Visanteta o Con el Culo al aire (amb l'enyorat Ovidi Montllor).

Del seu paper de Don Pantuflo Zapatilla a eixe subproducte anomenat Zipi y Zape, millor no parlar-ne, perquè aquest home era capaç del pitjor i del pitjor. Mai no va buscar la qualitat ni l'excel·lència, la coentor i els acudits fàcils eren el seu terreny i així s'ho passava bé… que un canal de televisió ja vullgués encumbrar-lo com a una deitat decadent ja no és culpa d'ell, si no del propi mitjà, què li anem a fer?, les coses són com són.

Per a bé o per a mal és un mite, i no de canal 9, si no d'aquells anys en que qualssevol xorrada que es poguera emetre a la caixa bova esdevindria, 20 anys després, un element super cool per a un fum de gafapastes que segueixen dient allò "t'ha tocat la pebreraaaaaaaaaaaaa" amb una llagrimeta de falsa enyorança aguaitant baix de les montures de Dolce y Gabanna… casun dena, si ho arribe a saber grave tots els putos programes i faig una tenda on-line de caspa vintage i em forraria… o no.

Però a tots ens arriba al final, i fa uns dies sonava un campanar que no era per a que trucara un espectador per encertar a quin poble pertanyia, si no per anunciar la mort d'aquest home als 70 i poquets anys… si es que les drogues i les performances acaben cobrant-se el preu.

Siga com siga, aquest article és per a ell i per a Berna, que des de terres gèlides no para de recordar-nos el que ja sabem, que Monleón -com dèien els Monty Phyton- és mort, és un ex humà, està amb el seu creador, ha marxat, au!!


Vergonya no en tenia gaire

13 comentarios:

  1. el temps posa a cadascú al seu lloc... o no... o jo que sé...

    Abans de res, dir que és un gran article i millor panegíric.

    A banda d'actor, showman i cabaretera del Russafa, el Monle també va ser home de ràdio. En acabar l'emissió del show de Monleon va tindre una temporadeta un magazine matinal a Ràdio 9, molt més caspós que lo de la paelleta i amb molta menys gràcia. El tema consistia en que les iaies li trucaven per telèfon, li deien lo artiste i templat que era i ell a canvi els punxava cançonetes amb dedicatòria: el Titi, Rosita Mores, Carmen Morell, Xiqueta meua, etc...
    Vamos, com Radio Taxi però en versió barraquera.

    ResponderEliminar
  2. Podriem crear la Pudentciclopèdia

    ResponderEliminar
  3. A mi este home hem va robar el cor en aquella mítica versió del tema Orxatera Valenciana, convertint-lo en un alegat ecologista i un poc pudent, per què no dir-ho.

    Però llevat d'açó, i del que hagué de fer després per a guanyar-se la vida, no cal oblidar que als seus inicis amb Els Pavesos feia gala de un valencianisme mes a prop del de Joan Fuster que del de la coentor valenciana actual, a mes de ser amic personal del poeta Vicent Andrés Estellés i tindre prohibides les actuacions durant els 70 per "posible alteración del orden público" i "haber pronunciado frases contra la más alta magistratura del país".

    Com podeu vore no tot son les monleonetes i la paella...

    Duccio

    ResponderEliminar
  4. Home, això està clar, jo sols el destaque com a performer pur i dur, no com a "channel 9 star"

    ResponderEliminar
  5. No, si estic d'acord en tu, però només volia rascar un poc baix ixa capa de "artiste" de varietets, vodevil i russafisme. Ja que ha mort, fer-li un poc de justicia al menys.

    A mes, hi ha que tindre molt poca vergonya i prou caradura per a cantar la cançó abans mencionada vestit de fallera...i molt poca estima per la propia vida si ho fas en segons quin pobles de l'horta profunda!!!

    Duccio Monleón

    ResponderEliminar
  6. Per no dir que aparèixer a una peli amb l'Ovidi Montllor no era massa del gust del règim, que es diga…

    ResponderEliminar
  7. me la esperava des que t'ho anuncià, sabia que Monleón dóna per a molt xafardejar i malparlar (eixa gran tradició vilavellenca anomenada ací "pelar").. però com tota bona ceba Monleón te moltes capes.. i prou per a fer reflexionar sobre lo que és ser un artista, que al cap i a la fi és el que pretenia i era, un artista com ho entendria la més russapaellera i monleónera, i sota eixa aparena frivola o peripatètica, com no, Monleon era una persona gran (de tamany) i de cor . Un record amb sincer reconeiximent com a humà, o ex, que tot és el concepte com diria Camus

    ResponderEliminar
  8. Ja que parlem de Camus, l'altre dia em va pareixer vore'l al café Gijón (o al Bagdad, no m'enrecorde) fins a dalt de crack, coca, cavall, pastilles, absenta i anis del mono...que quede clar que a mi no m'agrada pelar a ningú, però segur que es un roig de ixos que lligen llibres!!

    Duccio (el extranjero)

    ResponderEliminar
  9. Lo que me recorda que me va pareixer vore en festes de Nules a un empolló d'institut americà en un bigoti un poc sospitos...

    Duccio di la Salera

    ResponderEliminar
  10. Eixe Camus és un llanterner, un furtasaquets, un pixacamals i un baixagarrofes

    ResponderEliminar
  11. Parlem del mateix?, Camus no és el que li fa els recaos al Camot, eixe que va eixir escarmentat.. puix no era roig eixe, ni estudiant, era de la sección masculina que se va posar a pensar i no aplegava a les branques de les garroferes sino als canuts, aixina li va.. pelagats

    ResponderEliminar
  12. Heu fet bé en esmentar els inicis pavesians del Monleon, no seria just oblidar-ho.

    Pot ser que un home com ell represente l'evolució de la societat valenciana, del roig al blau, de l'alliberament nacional al tardoblaverisme... al cap i a la fi ell se va limitar a tirar cap allò que més s'estilava en cada moment històric.

    I si no havera segut pels Pavesos igual ara no hauriem d'aguantar als pseudo-grups folklòric-indepes amb dolçaina. Com diuen en castellà, "de aquellos polvos estos lodos"

    ResponderEliminar
  13. al blau, al blau qui vol rojos?

    ResponderEliminar

Putas y crack